Ozonowanie
Ozonowanie znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie chcą Państwo pozbyć się bakterii, wirusów, grzybów, zarodników pleśni, alergenów, pestycydów lub trudnych do usunięcia zapachów. Ozon jest biobójczy i niszczy wszystko to, co nas truje, uczula i powoduje choroby. Jest przy tym 3000 razy szybszy i 50-krotnie skuteczniejszy od chloru. Dodatkowo nie pozostawia po sobie drażniącego zapachu. Wręcz odwrotnie. To właśnie dzięki ozonowi naturalnie powstającemu podczas burzy czujemy przyjemnie oczyszczone powietrze i zawdzięczamy lepsze samopoczucie.
Ozonowanie znajduje zastosowanie podczas usuwania (nie maskowania) trudnych do usunięcia zapachów takich jak:
- Zapachy odzwierzęce.
- Zapach papierosów.
- Zapach stęchlizny.
- Zapach pleśni.
- Zapach ryb.
- Zapachy po zmarłych.
Kiedy warto zdecydować się na ozonowanie?
Ozonowania używano w przypadkach:
- Dezynfekcja (niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników wirusów, bakterii, grzybów, pleśni, alergenów, pestycydów)
- Dezodoryzacja (usuwanie nieprzyjemnych zapachów)
- Odgrzybianie klimatyzacji w samochodach i budynkach (usuwanie przyczyny (pleśń, grzyby) i skutku (nieprzyjemny zapach)
- Ozonowanie po pożarze (usuwanie zapachu dymu, spalenizny, zlikwidowanie rakotwórczych związków powstałych w procesie spalania) ZALECA SIĘ OZONOWANIE PO KAŻDYM POŻARZE
- Odświeżenie ubrań, kombinezonów i materiałów tekstylnych (gazowa postać ozonu wnika głęboko, odświeża, nie niszczy tekstyliów)
- Dezynfekcji produktów spożywczych i miejsc ich przechowywania (owoce w przechowalniach, halach magazynowych. Żywność nie psuje się, pozostaje świeża, gotowa do spożycia. Nawet do 97% zdrowych plonów po wyjęciu z przechowalni)
- Dezynfekcji, dezynsekcji pomieszczeń hotelowych.
- Dezynfekcji, dezynsekcji pomieszczeń gastronomicznych (kuchnie, chłodnie, spiżarnie, restauracje, bary).
- Dezynfekcji, usuwania brzydkich zapachów pomieszczeń typu szatnia, siłownia, sale treningowe.
- Dezynfekcja przedszkoli w okresach zachorowań dzieci.
- Dezynfekcja, usuwanie brzydkich zapachów pomieszczeń szpitalnych, zabiegowych, dentystycznych.
- Dezynfekcja, usuwanie brzydkich zapachów w masarniach, firmach przetwórstwa mięsnego, rybnego, sklepy mięsne, rybne.
- Usuwanie nieprzyjemnych zapachów w klubach, dyskotekach, restauracjach, hotelach.
- Dezynfekcja, usuwanie brzydkich zapachów po zalaniu wodą lub innymi mediami.
- Dezynfekcja i usuwanie zapachu po zmarłych.
Ozon ma bardzo szerokie zastosowanie:
- Jest w 100 % ekologiczny.
- Do produkcji nie potrzeba żadnej chemii.
- Po przeprowadzonym zabiegu pozostawia przyjemny, świeży zapach jak po burzy.
Cena usługi zależna jest od kubatury pomieszczenia, oraz od rodzaju usuwanego medium. Niektóre z nich wymagają utrzymania odpowiedniego stężenia gazu przez dłuższy czas.